Etichete

, ,

Sper sa fie folositor cuiva! 🙂 Si anume comentariu la Ferma animalelor de George Orwell

Ferma animalelor

    Actiunea se desfasoara la ferma „Conacul”, unde animalele, sunt luminate de visul straniu al porcului Senior.
Domnul Jones, simbol principal al acestia carti, reprezinta totalitarismul, comunismul. Ca reactie la acest regim dur, animalele se indreapta spre revolutie, dorind democratie.  Acestea cauta scapare, doresc libertate, adoptand idealurile Seniorului. Mai precis, o lume fara oameni, fara asupritori, care sa-i conduca si sa le ia rodul muncii.
Incet, incet, animalele de la ferma, adopta idealurile de democratie ale Seniorului. Acesta viziona intr-un fel conceptia de liberate, dar acesta conceptie s-a deformat odata cu schimbarea conducatorilor. Asadar avem trei nivele. Pornit de la democratie, infatisata de Senior, apoi Snowball, iar ultimul nivel,infatisat de Napoleon, este puternic afectat de instalarea comunismului.
Toata actiunea continua cu o sarada, totalitarism, mascat sub democratie.
Odata instaurata „democratia”, s-au elaborat urmatoarele percepte, in numar de sapte:
I. Oricine merge pe doua picioare e dusman

II. Oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten

III. Niciun animal nu va purta haine

IV. Niciun animal nu va dormi într-un pat

V. Niciun animal nu va bea alcool

VI. Niciun animal nu va ucide un alt animal

VII. Toate animalele sunt egale

Dupa ce Seniorul moare de batranete, reusind sa-si vada visul implinit cu ochii, restul porcilor isi planuiesc ascederea cat mai rapida spre conducere. Porcii, animale inteligente, apeleaza la cele cu mintea slaba, spre exemplu oile, contand foarte mult si numarul acestora. In final oile ajung sa rosteasa neincetat: Patru picioare bine, doua picioare rau”. Dovedind in continuare naivitatea lor, dupa ce porcii au invatat sa merga in doua picioare, au continuat cu lozinga, putin modificata de conducatori: Patru picioare bine, doua picioare si ma bine”
Cu timpul, Napoleon a inceput sa se comporte ca un om, infatisandu-se celorlalte animale din curte ca un asupritor. Spre a intampina noua ideologie a porcilor, regulile expuse mai sus, au fost  putin modificate. Fiecare primea cate un cuvintei, ce schimba cu totul sensul acesteia. : „Nici un animale nu va ucide alt animal, fara motiv”, „Nici un animal nu va dormi intr-un pad cu asternuturi”, „Nici un animal nu va bea alcool in exces”, „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale ca altele.” Acesta ultima regula este centru cartii, de aici incolo delimitandu-se clar conducatorii si supusii. Porcii, cainii, si celelalte animale.
In restul cartii, se disting cu o acuratete incredibila valorile de baza ale comunismului. Acestea vizeaza coborarea animalelor la un nivel inferior, uniformaizandu-le pe toate, cu exceptia porcilor, ce sunt mai egali decat oricare alt locuitor al fermei.
Cum animalele erau usor de pacalit, porcii le-au implantat in memorie lucruri neadevarate, care nici macar nu avusesera loc. Faptul ca e mai bine acum, in comparatie cu vremurile in care domnul Jones conducea, tradarea lui Snowball, cand de fapt acesta luptase cu vitejie in fruntea oastei, dedicandu-se complet cauzei lor. Animalele, au acceptat realitatea impusa de porci, ca cea reala, crezand ca peste mintea lor s-a asezat o panza ce le impiedica nu numai vederea ci si rationalizarea. Singurul care stia adevarul, si care nu credeau in cele spuse de porci, doar spre a nu cadea de prost in randul animalelor, era magarul, Benjamin.
Un alt personaj interesant, este calul Boxer. Acesta reprezenta tipul omului incezator in sistem, avand un dezvoltat simt al rezspnabilitatii, gata oricand pentru daruire completa. Vorbele reprezentative petntru acesta era: O sa muncesc mai mult” si „Napoleon are intodeauna dreptate”.
Numele fermei, din „Conacul”, imediat dupa inlaturarea asupritorilor a devenit „Ferma animalelor”. Insa spre finalul cartii, porcii iau rolul oamenilor la ferma, fac afaceri, se ocupa de intalniri importante, incheie contracte, si hotarasc, ca primul nume nu avea nimic gresit. Acum se dezvaluie adevaratul regim al fermei, si anume comunismul. Animalele ajung sa aiba din nou stapani. Exact ca pe vremea Domnului Jones.
Finalul cartii aduce o sentinta grea. Comportamentul porcilor, ii face sa devina asemanatori cu oamenii, nedistingandu-se deloc de acesetia. „Fiintele de afara privira de la porc la om si de la om la porc si din nou de la porc la om: deja era imposibil sa mai spui care era care.”Ferma animalelor comentariu